NCERT Exemplar Class 9 Maths Solutions Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry

In this chapter, we provide NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 9 Maths Solutions Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 9 Maths Solutions Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry pdf, free NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 9 Maths Solutions Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 5
Chapter NameIntroduction to Euclid’s Geometry
CategoryNCERT Exemplar

NCERT Exemplar Class 9 Maths Solutions Introduction to Euclid’s Geometry

Exercise 5.1: Multiple Choice Questions (MCQs)

Question 1:
The three steps from solids to points are
(a) solids-surfaces-lines-points           (b) solids-lines-surfaces-points
(c) lines-points-surfaces-solids           (d) lines-surfaces-points-solids
Solution:
(a) The three steps from solids to points are solids-surfaces-lines-points.

Question 2:
The number of dimensions, a solid has
(a) 1                 (b) 2             (c) 3             (d) 0
Solution:
(c) A solid has shape, size, position and can be moved from one place to another. So, solid has three dimensions, e.g., Cuboid.

Question 3:
The number of dimensions, a surface has
(a) 1             (b) 2              (c) 3              (d) 0
Solution:
(b) Boundaries of a solid are called surfaces. A surface (plane) has only length and breadth. So, it has two dimensions.

Question 4:
The number of dimensions, a point has
(a) 0            (b) 1             (c) 2             (d) 3
Solution:
(a) A point is that which has no part i.e., no length, no breadth and no height. So, it has no dimension. •

Question 5:
Euclid divided his famous treatise ‘The Elements’ into
(a) 13 chapters                 (b) 12 chapters
(c) 11 chapters                 (d) 9 chapters
Solution:
(a) Euclid divided his famous treatise The Elements’ into 13 chapters.

Question 6:
The total number of propositions in The Elements’ are
(a) 465              (b) 460              (c) 13             (d) 55
Solution:
(a) The statements that can be proved are called propositions or theorems. Euclid deduced 465 propositions in a logical chain using his axioms, postulates, definitions and theorems.

Question 7:
Boundaries of solids are
(a) surfaces               (b) curves                (c) lines               (d) points
Solution:
(a) Boundaries of solids are called surfaces.

Question 8:
Boundaries of surfaces are
(a) surfaces            (b) curves              (c) lines                 (d) points
Solution:
(b) The boundaries of surfaces are curves.

Question 9:
In Indus Valley Civilisation (about 3000 BC), the bricks used for construction work were having dimensions in the ratio
(a) 1 : 3 : 4             (b) 4 : 2 : 1                  (c) 4 : 4 : 1                 (d) 4 : 3 : 2
Solution:
(b) In Indus Valley Civilisation, the bricks used for construction work were having dimensions in the ratio length: breadth : thickness = 4:2:1.

Question 10:
A pyramid is a solid figure, the base of which is
(a) only a triangle          (b)   (only a square            (c) only a rectangle                (d) any polygon
Solution:
(d) A pyramid is a solid figure, the base of which is .a triangle or square or some other polygon.

Question 11:
The side faces of a pyramid are
(a) triangles             (b) squares             (c) polygons              (d) trapeziums
Solution:
(a) The side faces of a pyramid are always triangles.

Question 12:
It is known that, if x + y = 10, then x+y + z = 10+ z. The Euclid’s axiom that illustrates this statement is
(a) first axiom        (b) second axiom         (c) third axiom            (d) fourth axiom
Solution:
(b) The Euclid’s axiom that illustrates the given statement is second axiom, according to
which. If equals are added to equals, the wholes are equal.

Question 13:
In ancient India, the shapes of attars used for household rituals were
(a) squares and circles                 (b) triangles and rectangles
(c) trapeziums and pyramids     (d) rectangles and squares
Solution:
(a) In ancient India, squares and circular altars were used for household rituals.

Question 14:
The number of interwoven isosceles triangles in Sriyantra (in the Atharvaveda) is
(a) seven             (b) eight              (b) nine               (d) eleven
Solution:
(c) The Sriyantra (in the Atharvaveda) consists of nine interwoven isosceles triangles.

Question 15:
Greek’s emphasised on
(a) inductive reasoning     (b) deductive reasoning
(c) Both (a) and (b)            (d) practical use of geometry
Solution:
(b) Greek’s emphasised on deductive reasoning.

Question 16:
In ancient India, altars with combination of shapes like rectangles, triangles and trapeziums were used for
(a) public worship               (b) household rituals
(c) Both (a) and (b)             (d) None of these
Solution:
(a) In ancient India altars whose shapes were combinations of rectangles, triangles and trapeziums were used for public worship.

Question 17:
Euclid belongs to the country
(a) Babylonia             (b) Egypt                   (c) Greece                 (d) India
Solution:
(c) Euclid belongs to the country Greece.

Question 18:
Thales belongs to the country
(a) Babylonia             (b) Egypt                   (c) Greece                   (d) Rome
Solution:
(c) Thales belongs to the country Greece.

Question 19:
Pythagoras was a student of
(a) Thales                  (b) Euclid                (c) Both (a) and (b)           (d) Archimedes
Solution:
(a) Pythagoras was a student of Thales.

Question 20:
Which of the following needs a proof?
(a) Theorems             (b) Axiom                 (c) Definition            (d) Postulate
Solution:
(a) The statements that were proved are called propositions or theorems.

Question 21:
Euclid stated that all right angles are equal to each other in the form of
(a) an axiom          (b) a definition             (c) a postulate            (d) a proof
Solution:
(c) Euclid stated that all right angles are equal to each other in the form of a postulate.

Question 22:
‘Lines are parallel, if they do not intersect’ is stated in the form of
(a) an axiom          (b) a definition           (c) a postulate           (d) a proof
Solution:
(b) ‘Lines are parallel, if they do not intersect’ is the definition of parallel lines.

Exercise 5.2: Very Short Answer Type Questions

Write whether True or False and justify your answer.
Question 1:
Euclidean geometry is valid only for curved surfaces.
Solution:
False
Because Euclidean geometry is valid only for the figures in the plane but on the curved surfaces, it fails.

Question 2:
The boundaries of the solids are curves.
Solution:
False
Because the boundaries of the solids are surfaces.

Question 3:
The edges of a surface are curves.
Solution:
False
Because the edges of surfaces are lines.

Question 4:
The things which are double of the same thing are equal to one another.
Solution:
True
Since, it is one of the Euclid’s axioms.

Question 5:
If a quantity B is a part of another quantity A, then A can be written as the sum of B and some third quantity C.
Solution:
True
Since, it is one of the Euclid’s axioms.

Question 6:
The statements that are proved are called axioms.
Solution:
False
Because the statements that are proved are called theorems.

Question 7:
“For every line L and for every point P not lying on a given line L, there exists a unique line m passing through P and parallel to L” is known as Playfair’s axiom.
Solution:
True
Since, it is an equivalent version of Euclid’s fifth postulate and it is known as Playfair’s axiom.

Question 8:
Two distinct intersecting lines cannot be parallel to the same line.
Solution:
True
Since, it is an equivalent version of Euclid’s fifth postulate.

Question 9:
Attempt to prove Euclid’s fifth postulate using the other postulates and axioms led to the discovery of several other geometries.
Solution:
True
All attempts to prove the fifth postulate as a theorem led to a great achievement in the creation of several other geometries. These geometries are quite different from Euclidean geometry and called non-Euclidean geometry.

Exercise 5.3: Short Answer Type Questions

Question 1:
Two salesmen make equal sales during the month of August. In September, each salesman doubles his sale of the month of August. Compare their sales in September.
Solution:
Let the equal sale of two salesmen in August be x.
In September each salesman doubles his sale of August.
Thus, sale of first salesman is 2x and sale of second salesman is 2x.
According to Euclid’s axioms, things which are double of the same things are equal to one another.
So, in September their sales are again equal.

Question 2:
It is knoyvn that x + y = 10 and that x = z. Show that z + y = 10.
Thinking Process
Apply the Euclid’s axiom, if equals are added to equals, the wholes are equal, to show the given result.
Solution:
We have, x+y=10 ……….(i)
and x = z ……(ii)
According to Euclid’s axioms, if equals are added to equals, the wholes are equal.
So, From Eq. (ii),
x+y=z+y ………..(iii)
From Eqs. (i) and (iii),
z+ y = 10.

ncert-exemplar-problems-class-9-maths-introduction-euclids-geometry-1

Question 3:
Look at the adjoining figure. Show that length AH > sum of lengths of AB + BC+CD.
Thinking Process
Apply the Euclid’s axiom, the whole is greater than the part, to show the given result.

Solution:
From the given figure, we have
AB+ BC + CD = AD [AB, SC and CD are the parts of AD] Here, AD is also the parts of AH.
According to Euclid’s axiom, the whole is greater than the part. i.e., AH> AD.
So, length AH> sum of lengths of AB+ BC + CD.

ncert-exemplar-problems-class-9-maths-introduction-euclids-geometry-2

Question 4:
In the adjoining figure, if AB = BC and BX = BY, then show that AX = CY

Solution:
We have, AB = BC …(i)
and BX = BY ,.,.(ii)
According to Euclid’s axiom, if equals are subtracted from equals, the remainders are equal. So, on subtracting Eq. (ii) from Eq. (i), we get
AB- BX = BC – BY
=> AX = CY [from figure]

ncert-exemplar-problems-class-9-maths-introduction-euclids-geometry-3

Question 5:
In the adjoining figure, we have X and Y are the mid-points of AC and BC and AX = CY. Show that AC = BC.

Solution:
Given, X is the mid-point of AC
AX = CX = ½ AC
=> 2AX =2CX = AC ……(i)
and Y is the mid-point of BC.
BY =CY = ½ BC
=> 2BY=2CY = BC …(ii)
Also, given AX=CY …(iii)
According to Euclid’s axiom, things which are double of the same things are equal to one another.
From Eq. (iii), 2AX = 2CY
=> AC = BC [from Eqs. (i) and (ii)]

ncert-exemplar-problems-class-9-maths-introduction-euclids-geometry-4

Question 6:
In the adjoining figure, if BX = ½ AB, BY = ½ BC and AB = BC, then show that BX = BY.

Thinking Process
Apply the Euclid’s axiom, things which are double of the same things are equal to one another.
Solution:
Given, BX = ½AB =>2 BX = AB ,..(i)
BY = ½BC
=» 2 BY = BC …(ii)
and AB = BC …(iii)
On putting the values from Eqs. (i) and (ii) in Eq. (iii), we get
2BX = 2BY
According to Euclid’s axiom, things which are double of the same things are equal to one another.
BX = BY

ncert-exemplar-problems-class-9-maths-introduction-euclids-geometry-5

Question 7:
In the adjoining figure, we have ∠1 = ∠2 and ∠2= ∠3. Show that ∠1 = ∠3.

Solution:
Given, ∠1 =∠2 …(i)
and ∠2 = ∠3  …(ii)
According to Euclid’s axiom, things which are equal to the same thing are equal to one another.
From Eqs. (i) and (ii),
∠1 = ∠3

ncert-exemplar-problems-class-9-maths-introduction-euclids-geometry-6

Question 8:
In the adjoining figure, we have ∠1 =∠3 and ∠2 = ∠4. Show that ∠A = ∠C.

Solution:
Given,∠1 = ∠3 …(i)
and ∠2 = ∠4 …(ii)
According to Euclid’s axiom, if equals are added to equals, then wholes are also equal.
On adding Eqs. (i) and (ii), we get
∠1 + ∠2 = ∠3 +∠4
=> ∠A = ∠C

ncert-exemplar-problems-class-9-maths-introduction-euclids-geometry-7

Question 9:
In the adjoining figure, we have ∠ABC = ∠ACB and ∠3 = ∠4. Show that BD = DC.

Solution:
Given, ∠ABC = ∠ACB …(i)
and ∠4 = ∠3 …(ii)
According to Eulid’s axiom, if equals are subtracted from equals, then remainders are also equal.
On subtracting Eq. (ii) from Eq. (i), we get
∠ABC – ∠4 = ∠ACB  – ∠3 =>∠1 = ∠2
Now, in ABDC, ∠1=∠2
=> DC =BD [sides opposite to equal angles are equal]
BD = DC.

ncert-exemplar-problems-class-9-maths-introduction-euclids-geometry-8

Question 10:
In the adjoining figure, we have AC = DC and CB = CE. Show that AB = DE.

Solution:
Given, AC = DC …(i)
and C6 = CE …(ii)
According to Euclid’s axiom, if equals are added to equals, then wholes are also equal.
So, on adding Eqs.(i) and (ii), we get
AC + CB = DC + CE
=> AB = DE

ncert-exemplar-problems-class-9-maths-introduction-euclids-geometry-9

Question 11:
In the adjoining figure, if OX = ½ XY, PX = ½ XZ and OX = PX, show that XY = XZ.

Solution:
Given OX= ½ XY => 2 OX = XY ……….(i)
PX= ½ XZ => 2 PX = XZ …….(ii)
and OX = PX …(iii)
According to Euclid’s axiom, things which are double of the same things are equal to one another.
On multiplying Eq. (iii) by 2, we get
2 OX = 2 PX
XY=XZ. [from Eqs. (i) and (ii)]

ncert-exemplar-problems-class-9-maths-introduction-euclids-geometry-10

Question 12:
In the adjoining figure

(i) AB = BC, M is the mid-point of AB and N is the mid-point of BC. Show that AM = NC.
(ii) BM = BN, M is the mid-point of AB and N is the mid-point of BC. Show that AB = BC.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-9-maths-introduction-euclids-geometry-11

Exercise 5.4: Long Answer Type Questions

Question 1:
Read the following statements:
An equilateral triangle is a polygon made up of three line segments out of which two line segments are equal to the third-one and all its angles are 60° each.
Define the terms used in this definition which you feel necessary. Are there any undefined terms in this? Can you justify that all sides and all angles are equal in a equilateral triangle.
Solution:
The terms need to be defined are
(i) Polygon A closed figure bounded by three or more line segments.
(ii) Line segment Part of a line with two end points.
(iii) Line Undefined term.
(iv) Point Undefined term.
(v) Angle A figure formed by two rays with one common initial point.
(vi) Acute angle Angle whose measure is between 0° to 90°.
Here undefined terms are line and point.
All the angles of equilateral triangle are 60° each (given).
Two line segments are equal to the third-one (given).
Therefore, all three sides of an equilateral triangle are equal, because, according to Euclid’s axiom, things which are equal to the same thing are equal to one another.

Question 2:
Study the following statements
“Two intersecting lines cannot be perpendicular to the same line.” Check whether it is an equivalent version to the Euclid’s fifth postulate.
Solution:
Two equivalent versions of Euclid’s fifth postulate are
(i) For every line l and for every point P not lying on Z, there exists a unique line m passing through P and parallel to Z.
(ii) Two distinct intersecting lines cannot be parallel to the same line.
From above two statements it is clear that given statement is not an equivalent version to the Euclid’s fifth postulate.

Question 3:
Read the following statements which are taken as axioms
(i) If a transversal intersects two parallel lines, then corresponding angles are not necessarily equal.
(ii) If a transversal intersect two parallel lines, then alternate interior angles are equal.
Is this system of axioms consistent ? Justify your answer.
Solution:
A system of axiom is called consistent, if there is no statement which can be deduced from these axioms such that it contradicts any axiom. We know that, if a transversal intersects two parallel lines, then each pair of corresponding angles are equal, which is a theorem. So, Statement I is false and not an axiom.
Also, we know that, if a transversal intersects two parallel lines, then each pair of alternate interior angles are equal. It is also a theorem. So, Statement II is true and an axiom. . Thus, in given statements, first is false and second is an axiom.
Hence, given system of axioms is not consistent.

Question 4:
Read the following two statements which are taken as axioms:
(i) If two lines intersect each other, then the vertically opposite angles are not equal.
(ii) If a ray stands on a line, then the sum of two adjacent angles, so formed is equal to 180°.
Is this system of axioms consistent ? Justify your answer.
Solution:
We know that, if two lines intersect each other, then the vertically opposite angles are equal. It is a theorem, So given Statement I is false and not an axiom.
Also, we know that, if a ray stands on a line, then the sum of two adjacent angles so formed is equal to 180°. It is ah axiom. So, given Statement II is true and an axiom.
Thus, in given statements, first is false and second is an axiom. Hence, given system of axioms is not consistent.

Question 5:
Read the following axioms
(i) Things which are equal to the same thing are equal to one another.
(ii) If equals are added to equals, the wholes are equal.
(iii) Things which are double of the same things are equal to one another.
Check whether the given system of axioms is consistent or inconsistent.
Thinking Process
To check the given system is consistent or inconsistent, we have to find that whether we can deduce a statement from these axioms which contradicts any axiom or not.
Solution:
Some of Euclid’s axioms are
(i) Things which are equal to the same thing are equal to one another.
(ii) If equals are added to equals, the wholes are equal.
(iii) Things which are double of the same things are equal to one another.
Thus, given three axioms are Euclid’s axioms. So, here we cannot deduce any statement from these axioms which contradicts any axiom. So, given system of axioms is consistent.

All Chapter NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9 maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share ncertexemplar.com to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.