NCERT Exemplar Class 7 Maths Chapter 8 Rational Numbers

In this chapter, we provide NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Rational Numbers for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Rational Numbers pdf, free NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 7 Maths Chapter 8 Rational Numbers book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 8
Chapter NameRational Numbers
CategoryNCERT Exemplar

NCERT Exemplar Class 7 Maths Chapter 8 Rational Numbers

Multiple Choice Questions (MCQs)

Question 1:
A rational number is defined as a number that can be expressed in the form p/q, where p and q are integers and
(a) q = 0                               (b) q = 1
(c) q ≠ 1                                 (d) q ≠ 0
Solution :
(d) By definition, a number that can be expressed in the form of p/q, where p and q are integers and q≠0, is called a rational number.

Question 2:
Which of the following rational numbers is positive?

ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-2
Solution :
(c) We know that, when numerator and denominator of a rational number, both are negative,
it is a positive rational number.
Hence, among the given rational numbers left( frac { -3 }{ -4 }right) is positive.

Question 3:
Which of the following rational numbers is negative?
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-3
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-3s

Question 4:
In the standard form of a rational number, the common factor of numerator and denominator is always
(a) 0        (b) 1        c) -2        (d)2
Solution :
(b) By definition, in the standard form of a rational number, the common factor of numerator and denominator is always1
Note: Common factor means, a number which divides both the given two numbers.

Question 5:
Which of the following rational numbers is equal to its reciprocal?
(a) 1        (b) 2        c) 1/2        (d)0
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-5s

Question 6:
The reciprocal of 1/2 is
(a) 3        (b) 2        c) -1       (d)0
Solution :
(b) Reciprocal of frac { 1 }{ 2 } =frac { 1 }{ frac { 1 }{ 2 } } =2

Question 7:
The standard form of frac { -48 }{ 60 } is
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-7
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-7s

Question 8:
Which of the following is equivalent to 4/5 ?
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-8
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-8s

Note: If the numerator and denominator of a rational number is multiplied/divided by a non-zero integer, then the result we get, is equivalent rational number.

Question 9:
How many rational numbers are there between two rational numbers?
(a) 1                                                               (b) 0
(c) unlimited                                               (d) 100
Solution :
(c) There are unlimited numbers between two rational numbers.

Question 10:
In the standard form of a rational number, the denominator is always a
(a) 0                                                               (b) negative  integer
(c) positive integer                                      (d) 1
Solution :
(c) By definition, a rational number is said to be in the standard form, if its denominator is a positive integer.

Question 11:
To reduce a rational number to its standard form, we divide its numerator and denominator by their
(a) LCM                                                       (b)    HCF
(c) product                                                  (d)    multiple
Solution :
(b) To reduce a rational number to its standard form, we divide its numerator and denominator by their HCF.

Question 12:
Which is greater number in the following?
(a) –frac { 1 }{ 2 }                           (b) 0                             (c) frac { 1 }{ 2 }                      (d)-2
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-12s

Fill in the Blanks

In questions 13 to 46, fill in the blanks to make the statements true.

Question 13:
frac { -3 }{ 8 } is a rational number
Solution :
The given rational number frac { -3 }{ 8 } is a negative number, because its numerator is negative integer.
Hence, frac { -3 }{ 8 } is a negative rational number.

Question 14:
is a____rational number.
Solution :
The given rational number 1 is positive number, because its numerator and denominator are positive integer.
Hence, 1 is a positive rational number.

Question 15:
The standard form of frac { -8 }{ 36 } is______ .
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-15s

Question 16:
The standard form of frac { 18 }{ -24} is______ .
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-16s

Question 17:
On a number line, frac { -1 }{ 2 } is to the______of Zero(0).
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-17s
Note All the negative numbers lie on the left side of zero on the number line

Question 18:
On a number line, frac { 3}{ 4} is to the______of Zero(0).
Solution :
On a number line, frac { 3 }{ 4 } is to the right of Zero(0).
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-18s
Note All the positive numbers lie on the right side of zero on the number line.

Question 19:
frac { -1 }{ 2 } is _____ than frac { 1 }{ 5 }.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-19s

Question 20:
frac { -3 }{ 5 } is _____ than 0.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-20s

Question 21:
frac { -16 }{ 24 } and frac { 20 }{ -16 } represent_______ rational numbers.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-21s

Question 22:
frac { -27 }{ 45 } and frac { -3 }{ 5 } represent_______ rational numbers.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-22s

Question 23:
Additive inverse of frac { 2 }{ 3 } is_____.
Solution :
Since, additive inverse is the negative of a number.
Hence, additive inverse of frac { 2 }{ 3 } is frac { -2 }{ 3 }.
Note Additive inverse is a number, which when added to a given number, we get result as zero.

Question 24:
frac { -3 }{ 5 } + frac { 2 }{ 5 } = _____.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-24s

Question 25:
frac { -5 }{ 6 }frac { -1 }{ 6 } = ______.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-25s

Question 26:
frac { 3 }{ 4 }times left( frac { -2 }{ 3 }right) = _____.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-26s

Question 27:
frac { -5 }{ 3 }times left( frac { -3 }{ 5 }right) = _____.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-27s

Question 28:
Given, frac { -6 }{ 7 } =bar { 42 }
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-28s

Question 29:
frac { 1 }{ 2 } = frac { 6 }{ - }
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-29s

Question 30:
frac { -2 }{ 9 } – frac { 7 }{ 9 } = _____
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-30s

In questions 31  to 35,  fill in the boxes with the correct symbol ‘<‘,'<‘ or ‘=’.

Question 31:
frac { 7 }{ -8 } Box frac { 8 }{ 9 }
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-31s

Question 32:
frac { 3 }{ 7 } Box frac { -5 }{ 6 }
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-32s

Question 33:
frac { 5 }{ 6 } Box frac { 4 }{ 8 }
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-33s

Question 34:
frac { -9 }{ 7 } <frac { 4 }{ -7 }
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-34s

Question 35:
frac { 8 }{ 8 } Box frac { 2 }{ 2 }
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-35s

Question 36:
The reciprocal of_______ does not exist.
Solution :
The reciprocal of zero does not exist, as reciprocal of 0 is 1/0, which is not defined.

Question 37:
The reciprocal of 1 is_______
Solution :
The reciprocal of 1=1/1
Hence, the reciprocal of 1 is 1.

Question 38:
frac { -3 }{ 7 } div left( frac { -7 }{ 3 }right) =________
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-38s

Question 39:
0div left( frac { -5 }{ 6 }right) =_________
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-39s

Question 40:
0times left( frac { -5 }{ 6 }right) =_________
Solution :
Hence,0times left( frac { -5 }{ 6 }right) =0
Because, zero multiplies by any number result is zero.

Question 41:
_____ x left( frac { -2 }{ 5 }right) =1
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-41s

Question 42:
The standard form of rational number – 1 is_______.
Solution :
∴ HCF of given rational number -1 is 1.
For standard form = -1 +1 = -1
Hence, the standard form of rational number -1 is -1.

Question 43:
 If m is a common divisor of a and b, then frac { a }{ b } =frac { a+m }{ - }
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-43s

Question 44:
If p and q are positive integers, then frac { p }{ q } is a______ rational number and frac { p }{ -q } is a_____ rational number.
Solution :
if p and q are positive integers, then p/q is a positive rational number, because both numerator and denominator are positive and frac { p }{ -q } is a negative rational number, because denominator is in negative

Question 45:
Two rational numbers are said to be equivalent or equal, if they have the same_______form.
Solution :
Two rational numbers are said to be equivalent or equal, if they have the same simplest form.

Question 46:
If p/q is a rational number, then q cannot be_____________
Solution :
By definition, if B is a rational number, then q cannot be zero.

True/False

In questions 47 to 65, state whether the following statements are True or False.

Question 47:
Every natural number is a rational number, but every rational number need not be a natural number.
Solution :
True
e.g. 1/2 is a rational number, but not a natural number.

Question 48:
Zero is a rational number.
Solution :
True
e.g. Zero can be written as 0 = 0/1. We know that, a number of the form frac { p }{ q }, where p, q are integers and q ≠ 0 is a rational number. So, zero is a rational number.

Question 49:
Every integer is a rational number but every rational number need not be an integer.
Solution :
True
Integers…. – 3,-2,-1, 0,1,2, 3,…
Rational numbers:
1,frac { -1 }{ 2 } ,0,frac { 1 }{ 2 } 1,frac { 3 }{ 2 } ,……
Hence, every integer is rational number, but every rational number is not an integer.

Question 50:
Every negative integer is not a negative rational number.
Solution :
False
Because all the integers are rational numbers, whether it is negative/positive but vice-versa is not true.

Question 51:
If frac { p }{ q } is a rational number and m is a non-zero integer, then
frac { p }{ q } =frac { ptimes m }{ qtimes m }
Solution :
True
e.g. Let m = 1,2, 3,…
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-51s
Note: When both numerator and denominator of a rational number are multiplied/divide by a same non-zero number, then we get the same rational number

Question 52:
If frac { p }{ q } is a rational number and m is a non-zero common divisor of p and q, then
frac { p }{ q } =frac { pdiv m }{ qdiv m }
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-52s

Question 53:
In a rational number, denominator always has to be a non-zero integer.
Solution :
Basic definition of the rational number is that, it is in the form of frac { p }{ q }, where q ≠ 0. It is because any number divided by zero is not defined.

Question 54:
If frac { p }{ q } is a rational number and m is a non-zero integer, then frac { ptimes m }{ qtimes m }  is a rational number not equivalent to frac { p }{ q }.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-54s

Question 55:
Sum of two rational numbers is always a rational number.
Solution :
True
Sum of two rational numbers is always a rational number, it is true.
frac { 1 }{ 2 } +frac { 2 }{ 3 } =frac { 3+4 }{ 6 } =frac { 7 }{ 6 }

Question 56:
All decimal numbers are also rational numbers.
Solution
True
All decimal numbers are also rational numbers, it is true.
0.6=frac { 6 }{ 10 } =frac { 3 }{ 5 }

Question 57:
The quotient of two rationals is always a rational number.
Solution :
False
The quotient of two rationals is not always a rational number.
e.g. 1/0.

Question 58:
Every fraction is a rational number.
Solution :
True
Every fraction is a rational number but vice-versa is not true.

Question 59:
Two rationals with different numerators can never be equal.
Solution :
False
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-59s

Question 60:
8 can be written as a rational number with any integer as denominator.
Solution :
8 can be written as a rational number with any integer as denominator, it is false because 8 can be written as a rational number with 1 as denominator i.e.8/1.

Question 61:
frac { 4 }{ 6 } is equivalent to frac { 2 }{ 3 }
Solution :
True
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-61s

Question 62:
The rational number frac { -3 }{ 4 } lies to the right of zero on the number line.
Solution :
False
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-62s

Question 63:
The rational numberfrac { -12 }{ 15 } and frac { -7 }{ 17 } are on the opposite sides of zero on the number line.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-63s

Question 64:
Every rational number is a whole number.
Solution :
False
e.g. frac { -7 }{ 8 } is a rational number, but it is not a whole number, because whole numbers are  0,1,2….

Question 65:
Zero is the smallest rational number.
Solution :
False
Rational numbers can be negative and negative rational numbers are smaller than zero.

Question 66:
Match the following:
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-66
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-66s
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-66s1

Question 67:
Write each of the following rational numbers with positive denominators.
frac { 5 }{ -8 } ,+frac { 15 }{ 28 } frac { -17 }{ 13 }
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-67s

Question 68:
Express frac { 3 }{ 4 } as a rational number with denominator:
(a)36     (b) — 80
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-68s

Question 69:
Reduce each of the following rational numbers in its lowest form
(i) frac {- 60 }{ 72 }
(ii) frac {91 }{ -364 }
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-69s
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-69s1

Question 70:
Express each of the following rational numbers in its standard form
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-70
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-70s
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-70s1

Question 71:
Are the rational numbers frac {-8 }{ 28 } and frac {32 }{ -12 } equivalent? Give reason.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-71s

Question 72:
Arrange the rational numbers frac { -7 }{ 10 } ,frac { 5 }{ -8 } ,frac { 2 }{ -3 } ,frac { -1 }{ 4 } ,frac { -3 }{ 5 } in ascending order.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-72s

Question 73:
Represent the following rational numbers on a number line.
frac { 3 }{ 8 } ,frac { -7 }{ 3 } ,frac { 22 }{ -6 }
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-73s

Question 74:
If frac { -5 }{ 7 } = frac {times }{ 28 } find the value of x.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-74s

Question 75:
Give three rational numbers equivalent to
(i) frac { -3 }{ 4 }
(ii) frac { 7 }{ 11 }
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-75s

Question 76:
Write the next three rational numbers to complete the pattern:
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-76
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-76s
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-76s1

Question 77:
List four rational numbers between frac { 5 }{ 7 } and frac { 7 }{ 8 }.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-77s

Question 78:
Find the sum of
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-78
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-78s

Question 79:
Solve:
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-79
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-79s

Question 80:
Find the product of
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-80
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-80s

Question 81:
Simplify:
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-81
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-81s

Question 82:
Simplify:
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-82
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-82s

Question 83:
Which is greater in the following?
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-83
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-83s

Question 84:
Write a rational number in which the numerator is less than ‘-7 x 11′ and the denominator is greater than ’12+ 4’.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-84s

Question 85:
If x = frac { 1 }{ 10 }  and y = frac { -3 }{ 8 }, then evaluate x + y, x-y, xxy and x ÷ y.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-85s
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-85s1

Question 86:
Find the reciprocal of the following:
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-86
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-86s
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-86s1

Question 87:
Complete the following table by finding the sums.
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-87
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-87s
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-87s1
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-87s2
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-87s3

Question 88:
Write each of the following numbers in the form p/q, where p and q are  integers.
(a) six-eighths            (b) three and half
(c) opposite of 1         (d) one-fourth
(e) zero                        (f) opposite of three-fifths
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-88s

Question 89:
frac { p }{ q } = frac { Box }{ Box }
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-89s

Question 90:
Given that, frac { p }{ q } and frac { r }{ s } are two rational numbers with different denominators and both of them are in standard form. To compare these rational numbers, we say that
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-90
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-90s

Question 91:
In each of the following cases, write the rational number whose numerator and denominator are respectively as under:
(a) 5-39 and 54-6                         (b) (- 4) x 6 and 8 ÷ 2
(c) 35 ÷ (- 7) and 35 -18               (d) 25 +15 and 81÷40
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-91s

Question 92:
Write the following as rational numbers in their standard forms.
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-92
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-92s
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-92s1

Question 93:
Find a rational number exactly halfway between
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-93
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-93s
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-93s1

Question 94:
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-94
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-94s
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-94s1
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-94s2
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-94s3

Question 95:
What should be added to frac { -1 }{ 2 } to obtain the nearest natural number?
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-95s
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-95s1

Question 96:
What should be subtracted from frac { -2 }{ 3 } to obtain the nearest integer?
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-96s

Question 97:
What should be multiplied with frac { -5 }{ 8 } to obtain the nearest integer?
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-97s

Question 98:
What should be divided by frac { -1 }{ 2 } to obtain the greatest negative integer?
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-98s

Question 99:
From a rope 68 m long, pieces of equal size are cut. If length of one piece is 4frac { 1 }{ 4 } m, find the number of such pieces.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-99s

Question 100:
If 12 shirts of equal size can be prepared from 27 m cloth, what is length of cloth required for each shirt?
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-100s

Question 101:
Insert 3 equivalent rational numbers between
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-101
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-101s

Question 102:
Put the (✓), wherever applicable
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-102
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-102s

Question 103:
‘o’ and ‘b’ are two different numbers taken from the numbers 1-50. What is the largest value that frac { a-b }{ a+b } can have? What is the largest frac { a+b }{ a-b } can have?
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-103s

Question 104:
150 students are studying English, Maths or both. 62% of the students are studying English and 68% are studying Maths. How many students are studying both?
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-104s

Question 105:
A body floats frac { 2 }{ 9 } of its volume above the surface. What is the ratio of the body submerged volume to its exposed volume? Rewrite it as a rational number.
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-105s

In questions 106 to 109, find the odd one out of the following and give reason.

Question 106:
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-106
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-106s

Question 107:
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-107
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-107s

Question 108:
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-108
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-108s

Question 109:
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-109

Solution :
From the above given rational numbers, we can see that frac { -7 }{ 3 } is in its lowest form while others have common factor in numerator and denominator.

Question 110:
What’s the Error? Chhaya simplified a rational number is this manner  frac { -25}{ -30 } = frac { -5}{ -6 } What error did the student make?
Solution :
ncert-exemplar-problems-class-7-maths-rational-numbers-110s

All Chapter NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7 maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share ncertexemplar.com to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *