NCERT Exemplar Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

In this chapter, we provide NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric pdf, free NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

NCERT Exemplar Class 6 Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

Multiple Choice Questions

Question 1.
Paheli wants to present her friend a gift made of plant-fibre. Which out of the following will she select?
(a) Jute bag
(b) Woollen shawl
(c) Silksaree
(d) Nylon scarf
Solution:
(a): Jute is a long, soft, shiny plant fibre that can be spun into coarse strong threads. It is obtained from the stems of jute plants Corchorus). Jute is a natural plant fibre. Wool is obtained from hair of animals like sheep, yak etc. Silk is obtained from silkworms and nylon is a man made fibre which is synthesised in factories using chemicals.

Question 2.
Which statement out of the following is incorrect?
(a) Use of charkha was popularised by Mahatma Gandhi as a part of the Independence Movement.
(b) In India, jute is mainly grown in Kerala and Punjab.
(c) To make fabric, the fibres are first converted into yarns.
(d) Sufi saint Kabir was a weaver.
Solution:
(b): In India, jute is mainly grown in West Bengal, Bihar, Assam and Andhra Pradesh.

Question 3. Which of the following materials did people use in ancient times for making clothes?
(i) Leaves of trees
(ii) Newspaper
(iii) Metal foils
(iv) Animal skins and furs
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (i) and (iv)
Solution:
(d) : In ancient times people used bark and leaves of trees, skin and fur of animals to cover their bodies. Newspapers and metal foils were not available in those times.

Question 4.
Which of the following is not a natural fibre?
(a) Cotton
(b) Jute
(c) Nylon
(d) Flax
Solution:
(c): Nylon is a synthetic fibre manufactured in factories using chemicals while cotton, jute and flax are natural fibres obtained from plants.

Question 5.
Which set of substances is not used for making fibres?
(a) Silk, chemicals
(b) Yak hair, camel hair
(c) Husk, bones
(d) Flax, wool
Solution:
(c)

Question 6.
Boojho went to a cloth shop. There he found a fabric which was smooth to touch, had vibrant colour and shine. The fabric could be
(a) cotton
(b) wool
(c) silk
(d) jute.
Solution:
(c): Silk fibres are natural animal fibres obtained from the cocoon of silkworm. Silk fabric is very smooth to touch and has vibrant colour and shine.

Question 7.
Which part of the jute plant is used for getting jute fibre?
(a) Flower
(b) Stem
(c) Fruit
(d) Leaf
Solution:
(b): Refer to answer 7.

Question 8.
Yarn is woven to get fabric using
(a) charkha
(b) spinning machines
(c) looms
(d) knitting needles.
Solution:
(c) : The process of arranging two sets of yarns together to make a fabric is called weaving. Weaving of fabric is done on looms. Looms are either hand operated or power operated.

Question 9.
Beera is a farmer. His field has black soil and the climate is warm. Which fibre yielding plant should he grow in his field?
(a) Jute
(b) Cotton
(c) Coconut
(d) Wool
Solution:
(b) : Cotton plants are usually grown at places having black soil and warm climate.

Question 10.
The correct sequence to get cloth is
(a) fibre → fabric → yarn
(b) fibre → yarn → fabric
(c) fabric → yarn → fibre
(d) yarn → fibre → fabric.
Solution:
(b) : The process of converting fibre into fabric involves spinning and weaving or knitting. Spinning is the process of making yarn from fibres. Weaving and knitting are the two methods to convert yarn into fabric. Weaving is the process of arranging two sets of yarn together to make a fabric whereas in knitting, a single yarn is used to make a fabric.

Question 11.
Boojho wants to make yarn from fibre at home. Which of the following will he use to carry out the task?
(a) Powerloom
(b) Handloom
(c) Charkha
(d) Knitting needles
Solution:
(c): The process of making yarn from fibres is called spinning. In this process, F fibres are drawn out and twisted. This brings the fibres together to form a yarn. A simple hand operated device used for spinning is the charkha.

Very Short Answer Type Questions

Question 12.
Yarn, fabric and fibres are related to each other. Show the relationship by filling the blanks in the following sentence.
Fabric of cotton saree is made by weaving cotton_______which in turn is made by spinning thin cotton_____.
Solution:
yarn, fibres

Question 13.
Some terms related to fabrics are jumbled up and given below. Write them in their correct form.
(a) onttoc
(b) sinnping
(c) vingwea
(d) bisref
Solution:
(a) Cotton
(b) Spinning
(c) Weaving
(d) Fibres

Question 14.
State whether the following statements are true or false. If false, correct them.
(a) Silk is a plant fibre.
(b) Jute is obtained from the leaves of a plant.
(c) Weaving is a process of arranging two sets of yarn together.
(d) Cotton yarn on burning gives an odour similar to that of a burning paper.
Solution:
(a) False. Silk is an animal fibre.
(b) False. Jute is obtained from the stem of a plant.
(c) True
(d) True

Question 15.
The following is an answer given by Boojho to a question asked by his teacher Cotton, wool, silk and jute are classified as natural fibres whereas nylon and polyester are classified as synthetic fibres”. Can you tell what question the teacher has asked?
Solution:
Classify the following fibres as natural and synthetic.
Polyester, Jute, Silk, Nylon, Cotton, Wool

Question 16.
Once, Paheli visited a tailor shop and brought home some cuttings of fabric to study their properties. She took two pieces and found that one of the pieces were shrinking when it was burnt with a candle. Flowever the other did not shrink on burning. Can you help her to find out which of the two was a cotton fabric and which a silk fabric?
Solution:
Cotton fabric does not shrink but silk fabric shrinks on burning due to the presence of protein.

Question 17.
One way of making fabric from yarn is weaving, what is the other?
Solution:
Knitting is another way of making fabric from yarn.

Short Answer Type Questions

Question 18.
Boojho with perfect eyesight was finding it difficult to pass a thread through the eye of a needle. What can be the possible reason for this?
Solution:
The end of the thread was separated into a few thin strands or the thread was quite thick.

Question 19.
In ancient times stitching was not known. People used to simply drape the fabrics around different parts of their body. Even today a number of unstitched fabrics are used by both men and women. Can you give four such examples of clothes?
Solution:
Saree, dhoti, lungi, turban, dupatta, etc. are unstitched fabrics used by men and women.

Question 20.
Match the articles given in column I with the articles of column II.

Column 1Column II
(a)Sweater(i)Cotton
(b)Cotton bolls(ii)Wool
(c)Dhoti(iii)Ginning
(d)Gunny bags(iv)Jute

Solution:
(a) – (ii)
(b) – (iii)
(c) – (i)
(d) – (iv)

Question 21.
Fill in the blanks to complete the life story of cotton fibre.
My parents, cotton plants were grown in_______soil and ______climate. The plants bore fruits called______. I, the cotton fibre was separated from seeds in the cotton bolls by the process of _______. Other cotton fibres and myself were made into yarn by the process of _____. The yarn was ______to give beautiful colours and then to get cotton fabric.
Solution:
black, warm, cotton bolls, ginning, spinning, dyed, woven

Question 22.
Match the terms given in column I with the statements given in column II.

Column 1Column II
(a)Weaving(i)A single yarn used to make a fabric
(b)Knitting(ii)Combing of cotton fibres to remove seeds
(c)Spinning(iii)Yarns are made from these thin strands
(d)Ginning(iv)These are spun from fibres and then used to make fabrics
(e)Fibre(v)Process of arranging two sets of yarns together to make a fabric
(f)Yarn(vi)Process of making yarn from fibres

Solution:
(a) – (v)
(b) – (i)
(c) – (vi)
(d) – (ii)
(e) – (iii)
(f) – (iv)

Question 23:
Fill in the names of useful items made from jute fibres in the following figure. One such example is given.

ncert-exemplar-problems-class-6-science-fibre-to-fabric-3

Solution:
The name of the useful items made from jute fibres in the given figure.

ncert-exemplar-problems-class-6-science-fibre-to-fabric-4

Long Answer Type Questions

Question 24.
A cotton shirt, before it reaches you, completes a long journey. Elaborate this journey starting from cotton bolls.
Solution:
The journey starting from cotton bolls to a cotton shirt is as follows :

  1. Picking: Cotton bolls burst open after maturing. The seeds covered with cotton fibres are handpicked from the cotton bolls.
  2. Ginning: The process of separating the seeds from fibres by combing is called ginning. These days ginning is done with the help of machines.
  3. Spinning: In spinning, fibres from a mass of cotton wool are drawn out and twisted. This brings the fibres together to make a strong yarn. Spinning is done with the help of hand – operated devices such as charkha or by using spinning machines.
  4. Weaving and knitting: Weaving and knitting are the two methods of converting cotton yam into cotton fabric. A cotton shirt is usually made by weaving. In weaving, two sets of yarns are arranged together to make a fabric.
  5. Stitching: The cotton fabric is then stitched into cotton shirt.

Question 25.
Describe the two main processes of making fabric from yarn.
Solution:
Two main processes of making fabric from yarn are weaving and knitting.

  1. Weaving – Weaving is the process of arranging two sets of yams together to make a fabric.
  2. Knitting – In knitting a single yarn is used to make a piece of fabric.

All Chapter NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 6 Science

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 6

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share ncertexemplar.com to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.