NCERT Exemplar Class 6 Maths Chapter 4 Fractions and Decimals

In this chapter, we provide NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 6 Maths Chapter 4 Fractions and Decimals for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 6 Maths Chapter 4 Fractions and Decimals pdf, free NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 6 Maths Chapter 4 Fractions and Decimals book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectMaths
ChapterChapter 4
Chapter NameFractions and Decimals
CategoryNCERT Exemplar

NCERT Exemplar Class 6 Maths Solutions Chapter 4 Fractions and Decimals

Question 1:
The fraction which is not equal to 4/5 is
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-1
Solution:
(d) For finding the fraction which is not equal to 4/5, we will find the fraction from the option
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-2

Question 2:
The two consecutive integers between which the fraction 5/7 lies are
(a) 5 and 6 (b) 0 and 1
(c) 5 and 7 (d) 6 and 7
Solution:
(b) We know that, if the numerator is less than the denominator, then the value of fraction is less than 1.
Hence, the fraction 5/7 lies between 0 and 1.

Question 3:
When 1/4 is written with denominator as 12, its numerator is
(a) 3 (b) 8 (c) 24 (d) 12
Solution:
(a) Given, fraction = 1/4
In order to make the denominator as 12, we will multiply the denominator by 3 and we will also multiply the numerator by 3, to make it an equivalent fraction.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-3
Hence, when denominator of 1/4 is 12, then its numerator will be 3.

Question 4:
Which of the following is not in the lowest form?
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-4
Solution:
(b) We know that, a fraction is in its lowest form, if the HCF of their numerator and denominator is 1. Now,
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-5

Question 5:
If 5/8 = 20/P then the value of p is
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-6

Question 6: Which of the following is not equal to the others?
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-7
Solution:
(c) In order to find which of the given fraction is not equal to others, we will convert each of the given fraction in its lowest form. Now,
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-8

Question 7:
Which of the following fraction is the greatest?
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-9
Solution:
(b) In order to find the greatest fraction among the above given fractions, we will convert all the fractions to an equivalent fraction with denominator equal to the LCM of their denominator.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-10

Question 8:
Which of the following fraction is the smallest?
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-11
Solution:
(c) Since, for comparing fractions with same denominators, fraction with smaller numerator is
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-12

Question 9:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-13
Solution:
(a) Since, fractions with same denominators can be added by simply adding the numerators and writing the common denominator as it is
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-14

Question 10:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-15
Solution:
(b) Since, fractions with same denominators can be subtracted by simply subtracting the numerators and writing the common denominator as it is
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-16

Question 11:
0.7499 lies between
(a) 0.7 and 0.74      (c) 0.749 and 0.75
(b) 0.75 and 0.79   (d) 0.74992 and 0.75
Solution: (c) Since, 0.7499 is greater than 0.749 and less than 0.75. Therefore, 0.7499 lies between 0.749 and 0.75.
0.749 < 0.7499 < 0.75

Question 12:
0.023 lies between
(a) 0.2 and 0.3        (c) 0.03 and 0.029
(b) 0.02 and 0.03  (d) 0.026 and 0.024
Solution:
(b) Since, 0.023 is greater than 0.02 and less than 0.03. Therefore, 0.023 lies between 0.02 and 0.03.
0.02 < 0.023 <0.03

Question 13:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-17
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-18

Question 14:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-19
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-20

Question 15:
0.07 + 0.008 is equal to
(a) 0.15 (b) 0.015 (c) 0.078 (d) 0.78
Solution:
(c) Converting the given decimals to like decimals, we have 0.070 and 0.008.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-21
Note: Decimals having the same number of digits on the right of the decimal point are known as like decimals.

Question 16:
Which of the following decimals is the greatest?
(a) 0.182 (b) 0.0925 (c) 0.29 (d) 0.038
Solution:
(c) Here, whole part of all numbers are same and tenths part of 0.0925 and 0.038 are same
i.e. 0 and tenths part of 0.182 =1/10
and tenths part of 0.29 = 2/10
Hence, 0.29 is the greatest.

Question 17:
Which of the following decimals is the smallest?
(a) 0.27 (b) 1.5 (c) 0.082 (d) 0.103
Solution:
(c) Here, whole part of numbers 0.27, 0.082 and 0.103 are same and is less than 1.5.
Now, we will compare the tenths part of 0.27, 0.082 and 0.103.
Tenths part of 0.27 = 2/10
Tenths part of 0.082 = 0/10
and tenths part of 0.103 =1/10
Clearly, tenths part of 0.082 is smallest.
Hence, 0.082 is the smallest decimal.

Question 18:
13.572 correct to the tenths place is ,
(a) 10 (b) 13.57 (c) 14.5 (d) 13.6
Solution:
(d) For rounding off to tenths place, we look at the hundredths place.
Here, the digit at hundredths place is 7 which is greater than 5. So, the digit at the tenths place (5) will be increased by 1 and digits at the hundredths and thousandths place will be written as equal to zero.
Hence, rounding off 13.572 to nearest tenths, we get 13.6.

Question 19:
15.8 – 6.73 is equal to
(a) 8.07 (b) 9.07 (c) 9.13 (d) 9.25
Solution:
(b) Converting the given decimals to like decimals, we have 15.80 and 6.73.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-22
Note: Decimals having the same number of digits on the right of the decimal point are known as like decimals.

Question 20:
The decimal 0.238 is equal to the fraction
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-23
Solution:
(a) We know that a decimal can be converted into a fraction by taking the numerator as the number obtained by removing the decimal point from the given decimal and taking the denominator as the number obtained by inserting as many zeroes with 1 as there are number of places in the decimal part.
Finally, converting the obtained fraction in its lowest form by dividing numerator and denominator by their HCF.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-24

Fill in the Blanks

In questions from 21 to 44, fill in the blanks to make the statements true.

Question 21:
A number representing a part of a …………. is called a fraction.
Solution:
Whole
By definition, a fraction is a number representing a part of a whole.

Question 22:
A fraction with denominator greater than the numerator is called ………. fraction.
Solution:
Proper
It is a standard definition.

Question 23:
Fractions with the same denominator are called …………. fractions.
Solution: Like
It is a standard definition.

Question 24:
13 5/18 is a ………… fraction.
Solution:
Mixed
Since, a combination of a whole number and a proper fraction is called a mixed fraction.

Question 25:
18/5 is an fraction.
Solution:
Improper
Since, a fraction whose numerator is more than or equal to the denominator is called an improper fraction.

Question 26:
7/18 is a ………….. fraction.
Solution:
Proper
Since, a fraction whose numerator is less than the denominator is called a proper fraction.

Question 27:
5/8 and 3/8 are ……….. proper fractions.
Solution:
Like
Since, fractions having the same denominators are called like fractions and fractions whose numerator is less than the denominator is called a proper fraction.

Question 28:
6/11 and 6/13 are …………. proper fractions.
Solution:
Unlike
Since, fractions having different denominators are called unlike fractions and fractions whose numerator is less than the denominator is called a proper fraction.

Question 29:
The fraction 6/15 in simplest from is ……….
Solution:
In order to reduce a fraction to its lowest terms, we divide its numerator and denominator by their HCF.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-25

Question 30:
The fraction 17/34 in simplest form is ……….
Solution:
1/2
In order to reduce a fraction to its lowest terms, we divide its numerator and denominator by their HCF.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-26

Question 31:
18/135 and 90/675 are proper, unlike and ……….. fraction.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-27

Question 32: 8 2/7 is equal to the improper …………… fraction .
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-28

Question 33:
87/7 is equal to the mixed fraction ………..
Solution: 127
In order to express an improper fraction as a mixed fraction, we first divide the numerator by denominator and obtain the quotient and remainder and then we write the mixed fraction as
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-29

Question 34:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-30
Solution:
9.26
Here,
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-31

Question 35:
Decimal 16.25 is equal to the fraction ………..
Solution:
We know that, a decimal can be converted into a fraction by taking the numerator as the number obtained by removing the decimal point from the given decimal and taking the denominator as the number obtained by inserting as many zeroes with 1 as there are numbers of places in the decimal part.
Finally, converting the obtained fraction in its lowest form by dividing numerator and denominator by their HCF.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-32

Question 36:
Fraction is equal to the decimal number ………….
Solution:
0.28
In order to convert fraction into decimal, we first convert it into an equivalent fraction with denominator 10 or 100 or 1000 and then write its numerator and mark decimal point after one place or two place or three places from right towards left if the denominator is 10 or 100 or 1000, respectively.
If the numerator is short of digits, insert zeroes at the left of the numerator.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-33

Question 37:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-34
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-35

Question 38:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-36
Solution: 
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-37

Question 39:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-38
Solution:
12
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-39

Question 40:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-40
Solution:
8
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-41

Question 41:
4.55 + 9.73 = …………
Solution:
14.28
We have,
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-42

Question 42:
8.76 – 2.68 = …………
Solution:
6.08
We have,
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-43

Question 43:
The value of 50 coins of 50 paisa = Rs ………..
Solution:
Value of 1 coin of 50 paise = 50 paise
Value of 50 coins of 50 paise = 50 paise x 50 = 2500 paise Now, we know that 1 Rs.= 100 paise
In order to convert paise to rupee, we divide the given value by 100.
2500 paise = Rs. = Rs.25

Question 44:
3 hundredths + tenths = ……….
Solution:
0.33
We have,
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-44

True/False

In questions 45 to 65, state whether the given statements are True or False.

Question 45:
Fractions with same numerator are called like fractions.
Solution: False
Fractions with same denominator are called like fractions.

Question 46:
Fraction 18/19 is in its lowest form.
Solution:
False
We have,
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-45
Note: A fraction is in its lowest terms, if its numerator and denominator have no common factor other than 1.

Question 47:
Fractions 15/39 and 45/117 are equivalent fractions.
Solution: True
We have,
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-46

Question 48:
The sum of two fractions is always a fraction.
Solution:
False
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-47

Question 49:
The result obtained by subtracting a fraction from another fraction is necessarily a fraction.
Solution:
False
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-48

Question 50:
If a whole or an object is divided into a number of equal parts, then each part represents a fraction.
Solution:
True
Fraction is a part of a whole.

Question 51:
The place value of a digit at the tenths place is 10 times the same digit at the ones place.
Solution:
False
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-49

Question 52:
The place value of a digit at the hundredths place is — times the same
digit at the tenths place.
Solution:
True
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-50

Question 53:
The decimal 3.725 is equal to 3.72 correct to two decimal places.
Solution:
False
For correcting 3.725 to two decimal places we look at the thousandths place.
Here, the digit at thousandths places is 5. So, the digit at hundredths place 2 will be increased by 1 and 5 will be written as equal to zero.
Hence, 3.725 = 3.73 (correct to two decimal places)

Question 54:
In the decimal form, fraction 55/8 = 3.125.
Solution:
True
In order to convert fraction into decimal, we first convert it into an equivalent fraction with denominator 10 or 100 or 1000 and then write its numerator and mark decimal point after one place or two place or three places from right towards left, if the denominator is 10 or 100 or 1000 respectively.
If the numerator is short of digits, insert zeroes at the left of the numerator.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-51

Question 55:
The decimal 23.2 = 23 2/5
Solution:
False
We know that, a decimal can be converted into a fraction by taking the numerator as the number obtained by removing the decimal point from the given decimal and taking the denominator as the number obtained by inserting as many zeroes with 1 as there are number of place in the decimal part.
Finally, converting the obtained fraction in its lowest form by dividing numerator and denominator by their HCF and converting it to mixed fraction if required.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-52

Question 56:
The fraction represented by the shaded portion in the following figure is 3/8
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-53
Solution:
True
Total equal parts in figure = 8 and shaded parts in figure = 3
Now, the fraction of shaded part to the total parts = 3/8

Question 57:
The fraction represented by the unshaded portion in the following figure
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-54
Solution:
False
Total equal parts in figure = 9 and unshaded parts in figure = 4
Now, the fraction of unshaded part to the total parts = 4/9

Question 58:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-55
Solution:
False
Since, fractions with same denominators can be added by simply adding the numerators and writing the common denominator as it is.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-56

Question 59:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-57
Solution:
False
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-58

Question 60:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-59
Solution:
True
Since,
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-60

Question 61:
3.03 + 0.016 = 3.019
Solution:
False
Converting the given decimals to like decimals and then adding. 3.030 + 0.016 = 3046

Question 62: 42.28 – 3.19 = 39.09
Solution:
True
Given, 42.28-3.19 = 39.09
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-61

Question 63:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-62
Solution:
True
We know that, if two fractions have same denominator, then fraction with greater numerator is greater.

Question 64:
19.25 < 19.053
Solution:
False
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-63

Question 65:
13.730 = 13.73
Solution:
True
Since, the value of zero at the last place in decimal part is negligible.
In each of the questions 66 to 71, fill in the blanks using “<” or ‘=’,

Question 66:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-64
Solution:
‘<‘
In order to compare fractions with different denominators, we will convert them to like fractions.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-65

Question 67:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-66
Solution:
‘<‘
In order to compare fraction with different denominators we will convert them to like fractions.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-67

Question 68:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-68
Solution:
‘=’
In order to compare fractions with different denominators, we will convert them to like fractions.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-69

Question 69:
3.25 — 3.4
Solution:
‘<‘
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-70

Question 70:
18/15 — 1.3
Solution:
‘<’
For comparing a fraction and a decimal, we will convert both of them to either into like fractions or into like decimals.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-71

Question 71:
6.25 — 25/4
Solution: 
‘=’
For comparing a fraction and a decimal, we will convert both of them to either into like fractions or into like decimals.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-72

Question 72:
Write the fraction represented by the shaded portion of the following figure.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-73
Solution:
Circle is divided into 8 equal parts and number of shaded parts are 7.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-74

Question 73:
Write the fraction represented by the unshaded portion of the following figure.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-75
Solution:
Rectangle is divided into 15 equal parts and number of unshaded parts are 4.
Fraction of unshaded portion to the total portion = 4/15.

Question 74:
Ali divided one fruit cake equally among six person. What part of the cake he gave to each person?
Solution:
Given, total number of fruit cake = 1
Ali divided one fruit cake equally among six persons.
The part of cake given to one person = 1/6
Hence, the required part is 1/6.

Question 75:
Arrange 12.142, 12.124, 12.104, 12.401 and 12.214 in ascending order.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-76
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-77

Question 76:
Write the largest four digit decimal number less than 1 using the digits 1, 5, 3 and 8 once.
Solution:
Given digits are 1,5, 3, 8 and the number should be less than 1. So, the whole part will 0.
Now, for making largest four digit decimal number we will arrange the given digits in descending order after decimal point.
Required decimal number = 0.8531

Question 77:
Using the digits 2, 4, 5 and 3 once, write the smallest four digit decimal number.
Solution:
Given digits are 2, 4, 5 and 3.
For making smallest decimal number we will arrange the given digits in ascending order after decimal point.
Required decimal number = 0.2345

Question 78:
Express 11/20 as a decimal.
Solution:
In order to convert fraction into decimal, we first convert it into an equivalent fraction with denominator 10 or 100 or 1000 and then write its numerator and mark decimal point after one place or two place or three places from right towards left, if the denominator is 10 or 100 or 1000 respectively.
If the numerator is short of digits, insert zeroes at the left of the numerator.
11/20 x 5/5 = = 0.55

Question 79:
Express 6 2/3 as an improper fraction.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-78

Question 80:
Express 3- as a decimal.
Solution:
In order to convert fraction into decimal, we first convert it into an equivalent fraction with denominator 10 or 100 or 1000 and then write its numerator and mark decimal point after one place on two place or three places from right towards left, if the denominator is 10 or 100 or 1000 respectively.
If the numerator is short of digits, insert zeroes at the left of the numerator.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-79

Question 81:
Express 0.041 as a fraction.
Solution:
We know that, a decimal can be converted into a fraction by taking the numerator as the number obtained by removing the decimal point from the given decimal and taking the denominator as the number obtained by inserting as many zeroes with 1 as there are numbers of place in the decimal part.
Finally, converting the obtained fraction in its lowest form by dividing numerator and denominator by this HCF.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-80

Question 82:
Express 6.03 as a mixed fraction.
Solution:
We know that, a decimal can be converted into a fraction by taking the numerator as the number obtained by removing the decimal point from the given decimal and taking the denominator as the number obtained by inserting as many zeroes with 1 as there are number of places in the decimal part. Finally, converting the obtained fraction in its lowest form by dividing numerator and denominator by their HCF.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-81

Question 83:
Convert 5201 g to kg.
Solution:
We know that, 1 kg = 1000 g
Now, for converting g into kg, we have to divide the given value by 1000. 5201,
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-82

Question 84:
Convert 2009 paise to rupees and express the result as a mixed fraction.
Solution:
We know that, Rs. 1 = 100 paise
Now, for converting paise into rupees, we have to divide the given value by 100.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-83

Question 85:
Convert 1537 cm to m and express the result as an improper fraction.
Solution:
We know that, 1 m = 100 cm
Now, for converting cm into m, we have to divide the given value by 100.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-84

Question 86:
Convert 2435 m to km and express the result as mixed fraction.
Solution:
We know that, 1 km = 1000 m
Now, for converting m into km, we have divide the given value by 1000.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-85

Question 87:
Arrange the fractions and – in ascending order.
Solution:
In order to arrange the given fractions in ascending order, we have to convert them into like fractions. So, LCM of the denominators, i.e. 3, 4, 2 and 6 = 2 x 2 x 3 = 12.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-86

Question 88:
Arrange the fractions and 6/7, 7/8, 4/5 and 3/4 in descending order.
Solution:
In order to arrange the given fractions in descending order, we have to convert them into like fractions. So, LCM of the denominators, i.e. 7, 8, 5 and 4
= 2 x 2 x 2 x 5 x 7 = 280
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-87

Question 89:
Write 3/4 as a fraction with denominator 44.
Solution:
Given fraction = 3/4
In order to express it, as a fraction with denominator 44, we will multiply the denominator
numerator by 11, to make it an equivalent fraction of
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-88

Question 90:
Write 5/6 as a fraction with numerator 60.
Solution:
Given fraction = 5/6
In order to express it, as the fraction with numerator 60, we will multiply the numerator denominator by 12, to make it an equivalent fraction of
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-89

Question 91:
Write 128/9 as a mixed fraction.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-90

Question 92:
Round off 20.83 to nearest tenths.
Solution:
For rounding off the tenths place, we look at the hundredths place.
Here, the digit at hundredths place is 3 which is less then 5. So, the digit at the tenths place 8 will not be increased by 1 and 3 will be written as equal to zero.
Hence, rounding off 20.83 to nearest tenths, we get 20.80.

Question 93:
Round off 75.195 to nearest hundredths.
Solution:
For rounding off to hundredths place, we look at the thousandths place.
Here, the digit at thousandths place is 5 which is equal to 5. So, the digit at the hundredths place 9 will be increased by 1 and 5 will be written as equal to zero.
Hence, rounding off 75.195 to nearest hundredths, we get 75.200.

Question 94:
Round off 27.981 to nearest tenths.
Solution:
For rounding off the tenths place, we look at the hundredths place.
Here, the digit at hundredths place is 8 which is greater than 5. So, the digit at tenths place 9 will be increased by 1 and digits at the hundredths and thousandths place will be written as equal to zero.
Hence, rounding off 27.981 to nearest tenths, we get 28.

Question 95:
Add the fractions 3/8 and 2/3.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-91

Question 96:
Add the fractions 3/8 and 6 3/4.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-92

Question 97:
Subtract 1/6 from 1/2.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-93

Question 98:
Subtract 8 3/8 from 100/9.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-94

Question 99:
Subtract 1 1/4 from 6 1/2.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-96

Question 100:
Add 1 1/4 and 6 1/2.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-97

Question 101:
Katrina rode her bicycle 6- km in the morning and 8 3/4 km in the evening. Find the distance traveled by her altogether on that day. ,
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-98

Question 102:
A rectangle is divided into certain number of equal parts. If 16 of the parts, so formed represent the fraction 1/4 , find the number of parts in which the rectangle has been divided.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-99

Question 103:
Grip size of a tennis racquet is 11 9/80 cm. Express the size as an improper fraction.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-100

Question 104:
On an average 1/10 of the food eaten is turned into organism’s own body is available for the next level of consumers in a food chain.What fraction of food eaten is not available for the next user?
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-101

Question 105:
Mr. Rajan got a job at the age of 24 yr and he got retired from the job at the age of 60 yr. What fraction of his age till retirement was he in the job?
Solution:
Given, Rajan’s age on the joining =24 yr and retirement age = 60 yr
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-102

Question 106:
The food we eat remains in the stomach for a maximum of 4 h. For what fraction of a day, does it remain there?
Solution:
Given, maximum hours for which food remains in the stomach = 4 We know that, 1 day = 24 h
The fraction of a day for which food remains in the stomach 4 h/24 h = 1/6
So, the food remains in the stomach for 1/6 past of the day.

Question 107:
What should be added to 25.5 to get 50?
Solution:
To get the required result, we have to subtract 25.5 from 50.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-103
So, 24.5 should be added to 25.5 to get 50.

Question 108:
Alok purchased 1 kg 200 g potatoes, 250 g dhania, 5 kg 300 g onion, 500 g palak and 2 kg 600 g tomatoes. Find the total weight of his purchases in kilograms.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-104
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-105

Question 109:
Arrange in ascending order.
0.011, 1.001, 0.101, 0.110
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-106

Question 110:
Add the following.
20.02 and 2.002
Solution:
Converting the given decimals to like decimals, we have 20.020 and 2.002. Now,
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-107

Question 111:
It was estimated that because of people switching to Metro trains, about 33000 tonne of CNG, 3300 tonne of diesel and 21000 tonne of petrol was saved by the end of year 2007. Find the fraction of
(i) the quantity of diesel saved to the quantity of petrol saved
(ii) the quantity of diesel saved to the quantity of CNG saved.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-108

Question 112:
Energy content of different foods are as follows:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-109
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-110

Question 113:
A cup is 1/3 full of milk, what part of the cup is still to be filled by milk to make it full?
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-111

Question 114:
Mary bought 3 1/2 m of lace. She used 1 3/4 m of lace for her new dress.
How much lace is left with her?
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-112

Question 115:
When Sunita weighed herself on Monday, she found that she had 1 3
gained 1 1/4 kg. Earlier her weight was 46 3/8 kg. What was her weight on 4 8 Monday?
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-113

Quantity 116:
Sunil purchased 12 1/2 L of juice on Monday and 14 3/4 L of juice on Tuesday. How many litres of juice did he purchase together in two days?
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-114

Question 117:
Nazima gave 2 3/4 L out of the 5 1/2 L of juice she purchased to her friends.
How many litres of juice is left with her?
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-115
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-116

Question 118:
Roma gave a wooden board of length 150 1/4 cm to a carpenter for making a shelf. The Carpenter sawed off a piece of 40 1/5 cm from it.
What is the length of the remaining piece?
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-117

Question 119:
Nasir travelled 3 1/2 km in a bus and then walked 1 1/8 km to reach a town.
How much did he travel to reach the town?
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-118

Question 120:
The fish caught by Neetu was of weight 3 3/4 kg and the fish caught by Narendra was of weight 2 1/2 kg.
How much did Neetu’s fish weight than that of Narendra?
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-119

Question 121:
Neelam’s father needs 1 3/4 m of cloth for the skirt of Neelam’s new dress and 1/2 m for the scarf. How much cloth must he buy in all?
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-120

Question 122:
What is wrong in the following additions?
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-121
Solution:
(a) On observing the sum, we find that the denominators of like fractions are also added which is wrong. So, the correct answer will be 12 3/4.
(b) On observing the sum, we find that the fractions have different denominators which could not be added directly. For adding fractions with different denominators we have to convert them into like fractions.

Question 123:
Which one is greater?
1 m 40 cm + 60 cm or 2.6 m
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-122

Question 124:
Match the fractions of Column I with the shaded or marked portion of figures of Column II
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-123
Solution:
On observing the figures given in Column II, we get
(a) Line is divided into 10 equal parts out of which 6 parts are shaded.
The fraction of shaded portion to the total parts = 6/10
(b) Square is divided into 16 equal parts out of which 6 parts are shaded.
The fraction of shaded portion to the total parts = 6/16
(c) Rectangle is divided into 7 equal parts out of which 6 parts are shaded.
The fraction of shaded portion to the total parts = 6/7
(d) Each of the two circle is divided in 4 equal parts out of which 4 parts of one circle and 2 parts of second circle are shaded.
The fraction of shaded portion to the total parts = 4+2 / 4+4 = 6/8
(e) Rectangle is divided into 6 equal parts out of which 6 are shaded.
The fraction of shaded portion to the total parts =
Hence, the (i) ->d, (ii) -> a, (iii) ->e, (iv) -> b, (v) -> c

Question 125:
Find the fraction that represents the number of natural numbers to total numbers in the collection 0,1, 2, 3, 4, 5. What fraction will it be for whole number?
Solution:
Given collection is 0, 1, 2, 3, 4, 5.
Natural numbers = 1, 2, 3, 4, 5
The fraction of natural numbers to the collection =5/6
Now, whole numbers = 0,1,2, 3, 4, 5, 6
The fraction of whole numbers to the collection = 6/6 = 1/1

Question 126:
Write the fraction representing the total number of natural numbers in the collection of numbers -3, -2,-1, 0,1, 2, 3. What fraction will it be for whole numbers? What fraction will it be for integers?
Solution:
Given collection is -3 -2,-1, 0,1,2, 3.
Natural numbers = 1,2, 3
The fraction of natural numbers to the collection = 3/7
Now, whole numbers = 0,1,2,3
The fraction of whole numbers to the collection = 4/7
and integers = – 3, -2, -1, 0,1,2, 3
The fraction of integers to the collection 7/7 = 1/1

Question 127:
Write a pair of fractions whose sum is 7/11 and difference is 2/11.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-124
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-125

Question 128:
What fraction of straight angle is a right angle.
Solution:
We know that, measures of right angle and straight angle are 90° and 180°
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-126

Question 129:
Put the right card in the right bag.
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-127
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-128
ncert-exemplar-problems-class-6-maths-fractions-and-decimals-129

All Chapter NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 6 maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 6

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share ncertexemplar.com to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.